2012. január 22., vasárnap

Magyar egészségügy,,,

Nem, nem fogom szidni,bár gondolom sokan tudnátok az össznépi anyázásba társulni hozzám, csupán egy történetet mesélek el...remélve, hogy másnak is segít majd...meg a saját fészkembe sem szarok...Szóval vegyünk egy 40 éves fiatalembert, akinek el kezdett fájni egyik nap a csípője és a lába. Nem tulajdonított neki nagy jelentőséget, mindaddig amig már annyira fájt, hogy fel sem bírt kelni. Ekkor jött a kórház és a vesegörcs, de a tünetek nem múltak. Jött egy másik kórház, ahol közölték ez nem vesegörcs, sokkal inkább sérv. Jött egy gerincröntgen sérv nincs. Akkor lehet érszűkület, angiológia, érszűkület nincs. Jött a reumatológus és labor, reumatikus eredet nincs, de van egy gyulladás, talán egy rossz fog. Panorámaröntgen, egy rossz fog, megcsináltatva. Tünetek már a térden, könyökben és csuklóban. Újra reumatológus, szerinte ízületi gyulladás, a kor és a fizikai munka miatt, kössz. Újabb 4 labor, semmi eredmény, közben egy kis tüneti terápia, lsd fájdalomcsillapítás. A fiatalember és a felesége meg csak szajkózza, de mi lehet az ok? Diagnózis? Jah, az nincs, hagyja abba a dohányzást és fogyjon le, csak az lehet. Ha nem dohányzik és lefogy, akkor mi? Feleség kedves barátnője ad egy tippet, meg bogarat a fülbe, férj előadja a reumatológusnak. Válasz, persze, mert mindig a betegnek van igaza, meg minden hülyeséget összeolvas az interneten, ne találjon már ki ilyen hülyeséget. Fiatalember elmegy a háziorvoshoz és előadja, ááá az nem lehet. Feleség bebőszül bevágtat a rendelőbe és közli, csak egy labor, semmi több, egyetlen kémcső vér. Háziorvos közli, hogy neki nincs ilyen laborpapírja és ki sem írhatja. Feleség telefonál a laboros ismerősének, dehogynem kiírható. Feleség letölti a laborpapírt és kinyomtatja, valamint átlüldi az elérhetőséget a háziorvosnak. Átvágtat a rendelőbe és megmutatja, hol írja alá. Kicsit bepöttyöz még néhány rubrikát és beadja egy adag vérrel a laborba. Két hetet kell várni az eredményre, ami a háziorvoshoz érkezik. Pontosan két hét telik el, amikor reggel csörög a feleség mobilja, kijelző a háziorvos neve, megjött az eredmény...pozitív...Lyme-kór...Holnap megyünk az infektológiára. Igen, a történet, bár gondolom sejtettétek rólunk szól. Kissé már nyugodtabb vagyok, miközben intéztem a továbbiakat megnyugtatott az infektológus. De! Nem tudom mi lett volna, ha az embriológus barátnőmnek ez nem jut eszébe, ha nem vagyunk erőszakosak, mert biza nem emlékezett a férjem se kullancsra, se bőrtünetekre. Meddig lettünk volna pingpong labda a nagy magyar egészségügy zöld asztalán. Innen üzenem mindenkinek, egyetlen kémcsőnyi vér eldöntheti és sokon évtizedek! múltán súlyos idegrendszeri tünetekkel kerülnek szakemberhez. Kedves orvosok, mi nem végeztünk bár egyetemet, de mi vagyunk a betegek, akik gyógyítására felesküdtetek, néha azért hallgassatok ránk is.

4 megjegyzés:

julcsi írta...

Istenem!!! Reméljük sikerült idejében "elkapni" a betegséget és Nyomtalanul gyógyul majd!!!!

gneke írta...

Bocs, de belőlem csak úgy spontán azt jött ki hogy basszameg. A magyar egészségügyet.
Igen, lehetne sorolni a sok "ha"-t. Jobb tudatlannak lenn, én mondom.
Nekem van Lyme-kórós munkatársam (vagyis volt, mert pár hónapja lett nyugdíjas), szerencsére jól együtt tud élni ezzel a betegséggel.

Dius írta...

Lili, sajnálom. Leginkább azt, hogy ez eddig elhúzódott.
De! Van barátnőm, aki lyme-kóros, és most már évek óta nagyon jól van. Kapott rá valami infúziós kúrát amikor még aktív tünetei voltak, és azóta sincs semmi baja.
És a középső fiam egyik osztálytársa is tök jól van, pedig lyme-kóros.
Ami érdekes, egyikőjük sem vett észre kullancs csípést, piros foltot, semmit a világon. Véletlenül derült ki.
Szóval, fel a fejjel, egy kis kezelés, és minden rendben lesz. A lényeg, hogy rájöttetek.
A sok balga, figyelmetlen pénzhajhász meg k...be. (és még ők akarnak fizetésemelést?)

Lili írta...

Sziasztok!

Doki szerint nem Lyme, de csinál még egy tesztet, ha az is, túl sokat nem tud tenni. SZóval futunk még pár kört ezügyben.